Skip to main content

Elke angstaanval aanpakken en de controle terugkrijgen met PRI-therapie

Angst is een slechte raadgever. Door een angstaanval denk je dat iets op dit moment gevaarlijk is en dat je daarvoor moet vluchten. Tegelijkertijd levert dit veel stress op. Als een angstaanval niet gebaseerd is op iets wat rationeel en fysiek gevaarlijk is, heb je er niets aan. Heb jij weleens last van een angstaanval en ben je er klaar voor om dit aan te pakken? Dankzij PRI-therapie is dat mogelijk. Ontdek waar je angst nu echt vandaan komt en los het voor eens en altijd op! Lees hier meer.

Wat is een angstaanval?

Een angstaanval heet ook wel een paniekaanval. Het is een opeenstapeling van angstgevoelens of plotseling overvallen worden door heel veel paniek of intense angst. Sommige mensen zijn over het algemeen vaak angstig (angst voor ziekte en dood, bang om ziek te worden, bang voor ontslag), terwijl andere mensen een hele specifieke angst hebben die steeds terugkeert. Denk hierbij aan je buitengesloten voelen (buitengesloten door vrienden of buitengesloten worden op werk) of andere angsten die hoog oplopen. Angst wordt vaak door iets of iemand getriggerd en leidt daarna tot lichamelijke reacties en een eventuele angstaanval. In Nederland alleen al, hebben ongeveer 1 miljoen mensen er weleens last van. Maar wat doe je nu tegen aan angstaanval? En hoe kun je die (on)realistische angst loslaten? Dat wil ik je graag vertellen.

Maar eerst nog even dit: hoe ontstaat een angstaanval eigenlijk? Tijdens een angstaanval treden er fysieke symptomen op die lijken op een hartaanval of ziekte. Hoe meer angst je voelt, des te eerder je in paniek raakt. Het is dus een logisch gevolg dat men bij een angstaanval automatisch nog meer angst en stress krijgt. Een angstaanval kan optreden op een bepaald moment, door een bepaalde trigger, maar ook zomaar. Hoe onregelmatiger de angstaanval zich voordoet, hoe angstiger mensen er over het algemeen voor worden. Want hoe kun je nog op jezelf en je lichaam vertrouwen als een angstaanval overal op de loer kan liggen?

Goed om te weten: een angstaanval is niet levensbedreigend (ook al voelt dat soms wel zo). Het is simpelweg een reactie van je lichaam op (overmatige) stress of een stoornis en je kunt er iets tegen doen!

Angst is een slechte raadgever, maar waarom?

Bij PRI weet men: angst is een slechte raadgever. Als je vanuit angst leeft, zie je alles namelijk veel negatiever. Je bereidt je altijd voor op het ergste en je ontwijkt eventuele kansen en mogelijkheden die er op je pad komen. Zo zie je hoe een angstaanval iemand enorm kan beperken in zijn of haar leven. Gevolgen hiervan zijn je buitengesloten voelen, geen dingen meer durven ondernemen en een verminderd zelfvertrouwen. Merk je dat je daar last van hebt en wil je er iets aan doen? Gelukkig is een angst aanval op te lossen met de juiste angst therapie.

Bij PRI-therapie wordt gefocust op het verleden. Vaak is een angstaanval namelijk gebaseerd op iets dat al gebeurd is, maar wat je niet kunt loslaten. Het lijkt daardoor alsof het over het huidige moment gaat – de angst voelt immers heel realistisch – maar dat is niet zo. Een angst aanval is een manier van je brein om jou af te leiden van pijn die dieper ligt. Vaak komt dit voort uit iets uit je kindertijd, omdat je toen nog zo kwetsbaar was dat je niet voor jezelf kon zorgen. Wat voor jou toen levensbedreigend was, kan diepgeworteld in je onderbewustzijn liggen. Maak je in je volwassen leven situaties mee die ergens lijken op wat jij als kind hebt meegemaakt, dan kan die angst opnieuw aangewakkerd worden. Je brein en lichaam geloven dan dat je nu in gevaar bent.

Angstaanval: angstig voelen zonder reden

Vaak is angst dus gebaseerd op iets uit het verleden en heeft je huidige angstaanval geen nut. Het voelt voor mensen daarom alsof zij angstig zonder reden zijn, omdat zij niet kunnen verklaren waar de angst precies zit. PRI-therapie helpt om dat onbewuste weer bewust te maken en te ontdekken waar de angst en het angstig voelen nu echt vandaan komen. Zodra je dat stukje kunt ‘helen’, los je je huidige problemen ook op. Door op die manier naar binnen te keren en de confrontatie met jezelf aan te gaan, wordt de angstcultuur doorbroken.

Het gevolg: angst voor de angst

Mensen die angstig zijn hebben meer kans op een angstaanval of paniekaanval. Dat komt doordat er angst voor de angst kan ontstaan. Pak je je angsten niet aan? Dan is een logisch gevolg dat je angst voor de angst krijgt. Hoe vaker je een angstaanval meemaakt, hoe angstiger je wordt voor het idee dat het weer kan gebeuren. Een angst aanval is immers niet prettig, dus je ervaart hem liever niet.

Maar wanneer je eenmaal zo’n aanval hebt meegemaakt, weet je dat dat nog een keer mogelijk is. Dat zorgt ervoor dat angstige mensen soms minder goed kunnen deelnemen aan de maatschappij of hun sociale omgeving, waardoor zij zichzelf buitensluiten of door anderen buitengesloten worden. Ik heb de oplossing tegen dit probleem al een paar keer genoemd, maar het wordt nu tijd om er dieper op in te gaan. Dankzij PRI-therapie kan die angstcultuur namelijk doorbroken worden en krijg je de controle over je leven weer terug!

De oplossing: PRI-therapie!

PRI kan helpen bij een angstaanval. Hoe dat precies werkt? PRI-therapie is erop gericht om situaties uit het verleden te herkennen die in het heden bepaald gedrag veroorzaken. Wanneer je ontdekt waar gevoelens van angst vandaan komen en welke oude pijn er nog opgeslagen ligt in jouw brein en/of lichaam, kun je die angst loslaten. PRI-therapie is daardoor een hele effectieve vorm van angst therapie en hét middel om een angstcultuur te doorbreken.

Tijdens PRI-therapie word je door een therapeut zoals ik begeleid. Stap voor stap leer je je verleden loslaten en de angst die daaraan gekoppeld is op te lossen. Vervolgens zal die angst verdwijnen en zal een angst aanval steeds minder voorkomen en zelfs verdwijnen. Als hij dan al eens voorkomt, zal hij een stuk minder heftig zijn dan voorheen. PRI-therapie is dé manier om grip op je angst te krijgen en er in de toekomst beter mee om te gaan.

Je gaat dankzij PRI-therapie zodanig bewust leven, dat je je reacties op gebeurtenissen en situaties voortaan kunt veranderen. Je gaat namelijk inzien hoe die reacties jou niet (langer) dienen en dat ze overbodig en onnodig zijn. Je wordt veel bewuster van je manier van denken en doen. Dit stelt je ook in staat situaties vanuit een ander perspectief te bekijken. Om meer oog te hebben voor de behoeften van andere mensen. Om te reageren op het huidige moment zoals het echt is.

Meest gestelde vragen over PRI-therapie als angst therapie

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over dit onderwerp? Ben je benieuwd of iedereen een angstaanval kan krijgen en of elke angstaanval dankzij PRI-therapie op te lossen is? Lees dan nog even verder. Ik heb de meest gestelde vragen hieronder namelijk beantwoord.

1. Kan iedereen een angstaanval krijgen?

Ja, iedereen kan vroeg of laat een angstaanval krijgen. Dit hangt af van hoe angstig je bent. Het is namelijk aan jou om te bepalen of je een bepaalde angst je leven laat beheersen of dat je er iets aan doet. PRI-therapie is een hele effectieve tool die je in staat stelt om oude angsten los te laten en weer grip te krijgen op je leven. Als PRI-therapeute help ik je hier heel graag bij door middel van persoonlijke begeleiding.

2. Is elke angst dankzij PRI-therapie op te lossen?

Het maakt niet uit waar een angstaanval op gebaseerd is en welke angsten eronder liggen. Dankzij PRI-therapie kan iedereen terugkeren naar dat ene moment in zijn of haar leven waar de angst vandaan komt en dit loskoppelen van het nu. Je leert met PRI om problemen en angsten te herkennen en deze aan te kijken. Je leert je er niet langer tegen te verzetten (wat alleen maar meer weerstand veroorzaakt), maar het te accepteren. Door acceptatie kun je angsten namelijk loslaten. Oude pijn hoeft niet langer afgeweerd te worden, maar mag er gewoon zijn. Het is een angst die je niet langer dient, dus je mag jezelf hier door middel van PRI-therapie van bevrijden. Dat geldt uiteraard voor elke angst. Het maakt niet uit hoe deze is ontstaan of hoe klein of groot hij is.

3. Kan ik een PRI-therapie vergoeding krijgen?

Heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan is de kans aanwezig dat PRI-therapie voor jou (gedeeltelijk) vergoed wordt. Ik adviseer je om contact op te nemen met je zorgverzekering om dit na te vragen. Een PRI-therapie vergoeding is voor sommige mensen doorslaggevend om wel of niet met PRI te starten. Ik wil je echter op het hart drukken dat geld niet de bepalende factor zou moeten zijn. Jouw welzijn – en daarmee je geluk en gezondheid – zijn veel belangrijker.

Stuur een appje
Stuur me gerust een appje.
Hallo,

Fijn dat je op mijn website bent. Als je vragen hebt dan kun je me altijd een Whatsappje sturen, ik hoor graag van je.

Liefs Luisa.