Skip to main content

Wat is PRI

Waarom reageer ik op die manier? Waarom overkomt me dat (telkens weer)?

PRI staat voor Past Reality Integration. Je kunt last hebben van je eigen gevoel, gedachten of gedrag, zonder precies te weten waar deze vandaan komen. Het model van PRI laat je duidelijk zien hoe vaak je in dit soort situaties beïnvloed wordt door het verleden, zonder dat je het wilt. Maar belangrijker nog, PRI biedt je de mogelijkheid om deze blokkades op te heffen, met effectieve technieken en praktische tools die ik je zelfstandig leer toepassen.

  • Je gedraagt je bozer richting je vrouw/man/kinderen dan je eigenlijk zou willen;
  • Je voelt je regelmatig somber zonder duidelijke aanleiding;
  • Je stopt veel energie in dingen die voor je gevoel ‘moeten’;
  • Iemand gaat duidelijk over je grenzen heen, maar je durft dit niet aan te geven.

Bekijk alle klachten waarbij PRI je kan helpen.

Het model van PRI laat je duidelijk zien hoe vaak je in dit soort situaties beïnvloed wordt door het verleden, zonder dat je het wilt. Maar belangrijker nog, PRI biedt je de mogelijkheid om deze blokkades op te heffen, met effectieve technieken en praktische tools die ik je zelfstandig leer toepassen.

Wat is PRI Ten Volle Leven Heesmkerk

Wat vroeger hielp, helpt nu niet meer.

Vroeger

Ieder kind krijgt te maken met lastige, pijnlijke en moeilijke situaties. Als kind ervaar je dit extra heftig omdat je kwetsbaar bent en nog afhankelijk van je opvoeders. Elk kind vindt zijn eigen manier om zich tegen de pijnlijke gevoelens die in die situatie optreden, te beschermen. In de PRI heet deze bescherming de ‘afweer’. Dit is de muur die je onbewust om de pijn heen bouwt, zodat je de pijn niet hoeft te voelen.

Nu

Je bent volwassen en je hebt de afweer van vroeger niet meer nodig, maar je bent gewend geraakt op deze manier te reageren, ook al is het onhandig gedrag of geeft het je een vervelend gevoel, waar je veel last van hebt! PRI helpt je jouw afweer te herkennen en af te bouwen.

Welke afweren heb ik?

Hoe ben jij je als kind gaan beschermen tegen pijnlijke situaties? Dat kan op 5 manieren:

  • Door het ontwikkelen van irreële angsten: “Ik kan misschien nog ontsnappen, dan krijg ik misschien toch wat ik nodig heb” (Angst);
  • Door jezelf omlaag te praten: “Ik ben slecht, ik ben schuldig, ik kan het niet, daarom krijg ik niet wat ik nodig heb” (Primaire Afweer);
  • Door anderen tevreden te stellen: “Ik krijg niet wat ik nodig heb, maar als ik nu…, dan lukt het wel” (Valse Hoop);
  • Door boos te worden op anderen: “Ik krijg niet wat ik nodig heb en dat is  jouw schuld, als jij nu maar….” (Valse Macht);
  • Door voor anderen mooi weer spelen: “Ik heb eigenlijk niets nodig, het gaat best, ik red me wel, ik heb geen probleem, enz.” (Ontkenning Van Behoeften).

In de sessies wordt duidelijk welke afweren jij het meest gebruikt. Ik leer je elke afweer stap voor stap te ontmantelen. Test je persoonlijke afweerprofiel om te ontdekken welke afweren jij het meeste gebruikt.

Test je persoonlijke afweerprofielTest je persoonlijke afweerprofiel
De kunst van het bewust leven
Stuur een appje
Stuur me gerust een appje.
Hallo,

Fijn dat je op mijn website bent. Als je vragen hebt dan kun je me altijd een Whatsappje sturen, ik hoor graag van je.

Liefs Luisa.