Skip to main content

PRI-therapie: bij problemen binnen het gezin.

Nu kinderen vaker thuis zijn vanwege de coronapandemie, ervaren veel gezinnen meer stress. Dit uit zich onder andere in boosheid, worstelingen, onzekerheid en paniek. Merk je dat het jou en/of je kind(eren) te veel wordt? Past Reality Integration, oftewel PRI-therapie, is dé oplossing bij gedragsproblemen. Het is de meest effectieve vorm van gezinstherapie en ik vertel je graag waarom. Lees maar mee!

Gezinnen in de coronapandemie

Sinds maart 2020 is het leven enorm veranderd. Zowel volwassenen als kinderen zijn vaker thuis en brengen daardoor meer tijd met elkaar door. Dit pakt niet bij elk gezin even goed uit en dat is logisch. Jullie zijn het nu eenmaal niet gewend om zoveel thuis te zijn. Dit kan leiden tot stress bij kind en uiteindelijk zelfs tot gedragsproblemen kind.

Hulp voor jonge ouders bij opvoeding!

Ik kan je door middel van PRI-therapie helpen om weer in harmonie te leven met het hele gezin. Zelfs wanneer er sprake is (geweest) van huiselijk geweld kinderen. Uiteindelijk is het belangrijk dat je je kinderen voldoende aandacht geeft en voorkomt dat je door het hooghouden van alle ballen gevoelsmatig afgesloten raakt. Door middel van PRI als gezinstherapie kun je blokkades opheffen en samen een nieuwe start maken.

Herken je dit bij jezelf, je partner en/of je kind(eren)?

  • Er is weinig aandacht voor de behoeften van de eigen persoon en/of elkaar;
  • Je haalt niet alles uit het leven en merkt dat je daardoor ook niet enthousiast bent als vader/moeder;
  • Er zijn gedragsproblemen en/of emotionele onbereikbaarheid binnen het gezin;
  • Er zijn één of meerdere verslavingen in het spel;
  • Jij, je partner en/of je kind(eren) zit(ten) regelmatig in de slachtofferrol, met het idee dat alles en iedereen tegen je/jullie is;
  • Jullie hebben stressklachten, zoals migraine, een hoge bloeddruk, hartkloppingen, humeurschommelingen, enzovoort;
  • Er is weinig geduld voor elkaar;
  • Er heersen neerslachtige gevoelens en een gebrek aan energie;
  • Er spelen angsten die tot belemmeringen leiden in het gezinsleven;
  • Jullie zijn altijd druk in de weer, maar hebben weinig tot geen oog voor elkaar.

Gedragsproblemen kind: dit kan de oorzaak zijn

In het geval van gedragsproblemen kind, is er altijd een onderliggende oorzaak. Net zoals volwassenen, kunnen kinderen ook last hebben van hun gevoelens en gedachten. Vooral wanneer deze negatief zijn. Kinderen kunnen hier – nog meer dan volwassenen – moeite mee hebben, omdat zij niet altijd begrijpen waar die gevoelens en gedachten vandaan komen.

Het is daarom noodzakelijk om naar de kern van een probleem te gaan. Alleen zo kun je ontdekken waardoor gedragsproblemen veroorzaakt worden en hoe je ze kunt oplossen. Dat is het doel van PRI-therapie: blokkades opheffen door middel van effectieve technieken en praktische tools. Het mooie hiervan is dat je er zelf thuis mee verder kunt gaan, waardoor je deze vorm van gezinstherapie altijd kunt toepassen.

Past Reality Integration voor (jonge) ouders en kinderen

Kinderen opvoeden is een ingewikkelde klus. Het heeft veel mooie kanten, maar kent ook zeker uitdagingen. Eén daarvan is luisteren naar de behoeftes van je kind. Vaak ga je daar als ouder aan voorbij, terwijl het zo belangrijk is voor de ontwikkeling van emotionele stabiliteit. Dit begint al rondom de geboorte. Negatieve ervaringen veroorzaken stress en dat kan op latere leeftijd gevolgen hebben (zoals gedragsproblemen kind). Dit hoeven niet eens ernstige of extreme ervaringen te zijn. Ook relatief gewone ervaringen leiden tot spanning, zoals het negeren van een baby wanneer hij of zij huilt.

Met behulp van Past Reality Integration word je je als jonge ouders bewust van hoe je er zo goed mogelijk voor je kind kunt zijn. Dat is de belangrijkste voorwaarde voor een veilige hechting en goede ontwikkeling. PRI-therapie helpt bij die bewustwording. Het maakt het onzichtbare zichtbaar en geeft inzicht in verbeterpunten. Hoe eerder PRI-therapie als een vorm van gezinstherapie wordt ingezet, des te meer ‘schade’ er voorkomen wordt in de toekomst en des te eerder klachten opgelost worden. Dat betekent ook dat de kans op verslavingen, depressies en angststoornissen afneemt met behulp van PRI-therapie. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Wat is Past Reality Integration?

Maar wat is PRI-therapie dan precies? PRI-therapie is een therapievorm waarbij je het verleden leert loslaten. Je leert bewuster leven en wel zodanig, dat je op een andere manier gaat denken en reageren. Zo kun je reacties en gedachten die niet goed voor je zijn in het verleden laten. De toekomst wordt zo rooskleuriger, positiever en fijner. Je leert bij PRI-therapie namelijk hoe het anders (en dus beter) kan.

Waar je voorheen nog op de automatische piloot handelde door blokkades of (traumatische) ervaringen, kun je nu bewuste keuzes maken. Keuzes die aansluiten bij het heden, in plaats van bij het verleden. PRI kan ook heel goed ingezet worden als een vorm van gezinstherapie, waarbij je als ouders leert om meer bewustzijn te krijgen op je eigen gevoelens en waar die vandaan komen. Zo krijg je ook meer oog voor gevoelens en behoeften van je kinderen.

PRI-therapie bij PRI-praktijk Ten Volle Leven

Als PRI-therapeute help ik, Luisa Rubio Sanchez, verandering aanbrengen. Niet alleen in de gezinssituatie door middel van PRI als een vorm van gezinstherapie, maar ook bij elk gezinslid individueel. Dit leidt tot een herprogrammering van het emotionele brein, zodat de manier van reageren bij niemand meer gebaseerd is op situaties van vroeger. Ik heb al heel veel mensen op deze manier mogen helpen. Keer op keer wordt bevestigd wat voor krachtige tool Past Reality Integration is. Niet alleen door de PRI-therapie ervaringen van de mensen die ik help, maar ook door mijn eigen ervaring.

Mijn persoonlijke PRI-therapie traject, dat in 2014 startte, heeft mij zoveel voordelen opgeleverd. Zo heb ik een ongezonde relatie verbroken, ben ik meer in het moment gaan leven en heb ik geleerd verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen leven. Daar pluk ik nog elke dag de vruchten van. Als ik de tijd kon terugdraaien, was ik al veel eerder met PRI-therapie begonnen. Ik kreeg namelijk inzicht in bepaalde patronen die al mijn hele leven speelden. Patronen die op allerlei vlakken in mijn leven zichtbaar waren, maar die ik zelf niet eerder had opgemerkt. PRI werkt voor mij en het zal ook voor jou werken.

Meest gestelde vragen over PRI-therapie

Heb je nog vragen over PRI-therapie als een vorm van gezinstherapie? Lees hieronder de meest gestelde vragen of laat een reactie achter als jouw vraag er niet tussen staat. Je mag mij ook altijd een mailtje sturen via luisa@tenvolleleven.nl 

1. Is PRI-therapie succesvol als een vorm van gezinstherapie?

Ja, PRI-therapie is absoluut succesvol als een vorm van gezinstherapie. Ik heb dat aan den lijve ondervonden in de relatie met mijn dochter. Door PRI leerde ik het verleden loslaten. Een verleden dat ik (onbewust) al had doorgegeven aan mijn dochter. Ik besefte hoe oneerlijk het was dat zij de emotionele ballast moest ervaren die ik al die tijd met mij had meegedragen. Als ouder zijnde heb je veel meer invloed op je kind(eren) dan je nu misschien denkt. Hoe eerder PRI-therapie als een vorm van gezinstherapie wordt ingezet, des te mooier en zorgelozer kinderen hun toekomst ervaren.

2. Hoe zijn PRI-therapie ervaringen van andere gezinnen?

Ik heb al met veel (jonge) ouders mogen samenwerken om PRI-therapie in de praktijk toe te passen. Het resultaat is keer op keer hartverwarmend: meer rust, minder stress, meer begrip voor elkaar en meer logica in gedachten en gevoelens. De reden dat ik PRI als een vorm van gezinstherapie inzet, is om een mooiere wereld te creëren voor onze kinderen, kleinkinderen en iedereen die daarna komt. Ik weet namelijk dat we samen het verschil kunnen maken, voor onszelf én onze nakomelingen.

3. Is PRI-therapie geschikt voor gescheiden ouders?

Ja, PRI-therapie is ook geschikt voor gescheiden ouders. Ondanks dat ouders niet meer samen zijn, doen zij er goed aan om het verleden onder ogen te komen en belemmerende patronen te doorbreken. Vooral wanneer er veel verdriet, woede en/of wrok is (geweest). Dit lucht niet alleen op voor de ouders, maar heeft ook een hele positieve invloed op de ontwikkeling van het kind.

4. Wat zijn de PRI-therapie kosten?

Ben je benieuwd naar de PRI-therapie kosten? Bij PRI-praktijk Ten Volle Leven betalen particulieren €95 per uur, inclusief BTW. Dit wordt deels vergoed uit de aanvullende ziektekostenverzekering. Het is ook mogelijk om PRI-therapie voor bedrijven aan te vragen. Bezoek mijn tarieven PRI-pagina voor meer informatie of neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

5. Hoe en waar PRI-therapie volgen?

Je kunt PRI-therapie volgen bij mijn PRI-praktijk Ten Volle Leven in Heemskerk. Ik kijk ernaar uit om met jou en/of je partner samen te werken. Neem gerust contact met mij op om jullie situatie te bespreken. Voor elk probleem bestaat een oplossing, zeker met behulp van PRI-therapie. Laten we samen aan de slag gaan met het doorbreken van oude patronen en het oplossen van belemmerende gedachten. Zo zullen we de gezinsharmonie herstellen en wordt het leven weer fijn en aangenaam. Het is nooit te laat om opnieuw te beginnen, je moet het alleen wel zelf doen.

Stuur een appje
Stuur me gerust een appje.
Hallo,

Fijn dat je op mijn website bent. Als je vragen hebt dan kun je me altijd een Whatsappje sturen, ik hoor graag van je.

Liefs Luisa.